Meme Rekonstrüksiyonu
Aklınıza takılanları sorabilirsiniz.
Randevu Hattı:
+90 532 661 14 29
Meme kanseri nedeniyle ameliyat olacak ya da daha önce ameliyat olmuş olan hastalarda meme görünümünün yeniden oluşturulması için yapılan ameliyatlardır. Birçok yöntem bulunmakta olup hastaya göre belirlenmektedir. Daha önce mastektomi olmuş ve gerekli radyoterapi vs tedavileri artık bitmiş olan hastalarda geç onarım yapılmaktadır. Sırt bölgesinden Latissimus dorsi kas-deri flebi çevirilerek meme bölgesi onarımında kullanılabilmektedir. Çoğunlukla silikon meme protezi ile bu flep desteklenmektedir.
Eğer hastanın radyo terapi ihtiyacı olacak ise mastektomi yapılması sonrasında boşaltılmış olan meme zarfı içerisine ekspander (balon) yerleştirilir ve belirli bir hacme kadar şişirilmesini takiben radyoterapi tedavisini tamamlaması beklenir. Tekrar balon yeterli seviyeye kadar şişirildiğinde artık çıkartılıp yerine silikon protez yerleştirilmektedir. Cilt dokusuna destek olarak sığır perikardı, aselüler dermal matriks ya da prolen mesh vs gibi ürünler kullanılabilmektedir. Eğer hasta herhangi bir tedavi almayacak ise meme boşaltılmasını takiben aynı seansta silikon protez ile meme onarımı yapılabilmektedir. Eş zamanlı olarak karşı memeye toparlama dikleştirme yapılması da estetik bir görünüm için tercih edilmektedir. Yine meme koruyucu segmental mastektomiler sonrasında memenin deformik görünümünün önüne geçmek için plastik cerrahi prensiplerine uygun rekonstrüksiyon işlemleri yapılmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
Evet yapılabilir. Vücudun farklı bölgelerinden doku transferi ile yapılabileceği gibi komşu bölgelerden doku transferi ile de yapılabilir. disciplines and expertise.
Evet, aynı seansta ameliyatınıza dahil olunarak boşaltılan meme dokusunun yerine uygun boyutta meme protezi(silikon) yerleştirilmektedir.
Evet, bu durumlarda iki aşamalı meme onarımını tercih edebiliyoruz. Mastektomi sonrasında ekspander-balon yerleştirilir ve bir seviyeye kadar şişirilir. Radyoterapi süreci bittikten sorna şişirmeye devam edilerek nihai hacime ulaşıldığında ikinci bir operasyon ile balon çıkartılarak yerine gerçek protez yerleştirilir.
Böyle durumlarda eğer direkt implant ile onarım yapılıyor ise protezin deriye direkt temas etmemesi ve kalın bir örtü ile kaplanması için sığır perikardı (tutopach) yada ADM (aselüler dermal matrix) galaflex, prolen mesh vs malzemeler kullanılabilmektedir.
Daha önce mastektomi öyküsü olan ve meme onarımı yapılacak olan hastalarda Latissimus dorsi kas-deri flebi sırt bölgesinden meme bölgesine taşınır. Kişinin sırt bölgesi eğer yağlı ve kalın ise ek oalrak bir meme protezine gerek olmayabilir. Değil ise meme protezi ile birlikte meme onarımı yapılır.
Üçüncü bir ameliyat olarak cerrahi şekilde yapılabilir yada tatuaj ile dövme şeklinde yapılması da uygundur.